Maturizarea precoce.


Acum ceva timp am scris un articol despre maturizarea târzie şi despre cei care pur şi simplu nu simt nevoia să se maturizeze, nu vor sau pur şi simplu nu pot. Ei bine, acum vreau să vorbesc despre maturizarea precoce. Despre cei care din diferite motive se maturizează mult mai repede decât alte persoane.

După cum vedeţi nici maturizarea precoce, dar nici maturizarea târzie nu este un lucru benefic asupra omului, sau mai bine spus asupra copilului care este în curs de dezvoltare psihic, moral şi fizic.

Mulţi tineri din ziua de astăzi parcă dau piept cu viaţa mult mai devreme faţă de alte persoane care încep să se maturizeze exact atunci când este momentul. Depinde şi de mediul familial în care te dezvolţi, depinde şi de lumea care te înconjoară în diferinţe momente importante ale vieţii. Sunt foarte multe variabile care pot da totul peste cap.

Dar totuşi parcă nu există un echilibru între aceste două lucruri. Unii ori se maturizează foarte târziu, ori prea devreme. Cad dintr-o extremă în alta. Nici cum nu reuşesc să aleagă o cale de mijloc, care este şi corectă pentru dezvoltarea lor ca şi oameni.

Aşadar, copiii din ziua de astăzi, sau care acum sunt în curs de dezvoltare o să ajungă să fie nişte oameni cu probleme, cu o gândire greşită, cu multe întrebări fără răspuns şi fără să ştie de ce li se întâmplă aceste lucruri, sau de unde li se trag aceste lucruri.

Advertisements

10 comments

 1. Unora le-a facut bine sa se maturizeze mai repede…mie stiu sigur ca da 😉 Dar in general sunt de acord. Copilaria trebuie trait si adolescenta la fel pentru o formare corespunzatoare a omului. Totul la timpul lui!

 2. Maturizarea precoce este ceva real in societatea noastra. Ma gandesc ca, inainte de 89′, cand nu aveam atatea informatie, tehnica si posibilitati, eram mult mai lenti. Aceasta ar fi o cauza, zic eu.

 3. Lumea s-a schimbat mult in ultimele decenii. E clar ca totul se desfasoara intr-un ritm mult mai alert. Mijloacele de comunicare sunt pretutindeni… Un copil de 7 ani afla de la stiri sau de pe site-urile de socializare lucruri pe care nu ar trebui sa le stie. Precocitatea fizica si psihica se intampla, fara indoiala, si ne afecteaza cu voia ori fara voia noastra. Uneori educatia primita este cea “responsabila”, alteori o trauma este cauza maturizarii inainte de vreme.. Eu consider ca e greu in ziua de azi sa realizezi ce e bine, ce e rau, cand trebuie sa faci un lucru ori de ce…

 4. Se maturizeaza mai repede pt ca viata ii obliga. Se stiu cazurile de copii maltratati, care muncesc ca sa isi ajute familia sau care nu au familie si atunci nu au cum sa se mai bucure de copilarie. Ai dreptate, mai tarziu le va afecta comportamentul, ori vor fi oameni puternici, dar care creeaza bariere ca sa protejeze, ori foarte nesiguri si inhibati. A vorbi cu cineva in oricare din situatii, nu neaparat cu un psiholog, poate fi de ajutor.
  Mai exista si copii care vor sa se maturizeze mai repede ca sa aiba parte de beneficiile oamenilor mari fara a-si da seama ca cele mai mari beneficii le au ei daca se bucura de fiecare etapa a vietii.

 5. Din pacate ai dreptate, dar astea sunt vremurile in care traim!
  Noi generatia care este acum cea de la mijloc ne-am maturizat la timp, cred eu.

 6. @Bucur, corect, asta depinde de mediul in care te dezvolti. Daca este un mediu propice, nu ai absolut nici o problema.
  @rusbianca, pai fiecare lucru trebuie facut la momentul oportun, nici mai devreme nici mai tarziu. Poate vrei sa ne spui tie de ce ti-a facut bine faptul ca te-ai maturizat mai repede.
  @bucuros, da, dar nu numai tragediile sunt de vina. Conteaza si pe cine ai in jurul tau.
  @Derscanu, si tehnologia este de vina pentru maturizarea precoce. Si eu sunt de acord ca, cei dinainte de ’89 sunt mai “oameni” fata de cei de acum.
  @Carmen, pai daca e sa ne luam de tehnologie, aceasta in sine nu este o problema, parintii sunt cei care gresesc deoarece nu stiu sa impuna niste limite cand este vorba de acest lucru.
  @Diana Bordianu, daca vorbesti cu cineva te poate ajuta, cum ai spus si tu. Conteaza sa vorbesti si cu persoana potrivita, sa stie sa te asculte si sa te inteleaga.
  @Raki, si eu sunt de aceeasi parere ca si tine, ca noi n-am maturizat la timp, desi ma uit in jurul meu si mai observ exceptii care ma fac sa imi pun intrebari peste intrebari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s