Modele de urmat.


Care sunt modelele de urmat din zilele noastre? Nu-i aşa că nu sunt prea multe? Cam puţine persoane cu coloana vertebrală care pot fi luate ca exemplu de societatea din ziua de astăzi. Încotro se îndrepta modelele noastre?

Acum tinerii nu mai au modele care sunt cu adevărat undeva sus. Acum modelele sunt Gigi Becali, Elena Udrea, Monica Columbeanu, Zăvoranca, Pepe şi multe alte nume care pentru unii reprezintă un fel de dumnezeu. Dar pentru alţii, aceste nume nu reprezintă absolut nimic. Reprezintă doar o “pată pe cămaşa ţării, care nu mai vrea să iasă la spălat.”

Câţi dintre tinerii din ziua de azi, îi mai au ca modele pe Eminescu, Creangă, Vlaicu, Brâncuşi Gandhi, Buddha, Dalai Lama şi multe alte nume care încă mai au ecou? Vă spun eu, puţini mai au ca model una dintre aceste personalităţi.

Dar cum au ajuns să fie aşa de apreciate aceste “modele” autohtone? Eu nu înţeleg. În afară de faptul că televiziunea promovează prostia şi toate aceste lucruri, cum au ajuns ele să fie astfel? Că nu doar televiziunea le-a ajutat la acest lucru. Bănuiesc că erau câteva persoane cu bani în spatele lor, care pur şi simplu au dorit să scoată şi mai mulţi bani şi s-a ajuns la acest lucru.

Îmi pare rău pentru persoanele care au ca model exemplarele de mai sus. Ei nu îşi dau seama că e o idioţenie să ajungi să te “prostituezi”la TV pentru un pumn de bani? La un moment dat când o să vedem pe strada aceste persoane, o să aruncăm cu monede de 1 ban în ele.

La un moment dat nu va mai există nici un model de urmat, iar toţi se vor întoarce la modelele care au făcut istorie şi care au însemnat ceva pentru cultura omenirii. Dar oare când se va întâmpla acest lucru ? Bănuiesc că nu prea curând deoarece acum se scot modele pe bandă rulantă.

Advertisements

10 comments

 1. Nu cred ca sunt de condamnat oamenii care se expun media indiferent de calitatea lor. Fiecare incearca sa-si croiasca un drum in viata si, reducand totul la esenta, sa-si castige existenta.
  Cat despre oamenii care-i vad ca pe niste modele demne de urmat in viata cotidiana, tine de educatie.
  Ca si modele de urmat intr-o eventuala cariera asemanatoare pot fi modele, daca asta iti doresti.

 2. Modelele sunt pe pasarela…si ca asa si le inchipui multi , de aceea poate se uita dupa persoanele publice…
  Modelele care ne inspira pe noi si ne ajuta sa evoluam nu prea sunt mediatizare, multe sunt moarte. Noroc ca traiesc prin noi!

 3. Lumea s-a intors pe nesesizate cu susul in jos…Miroase urat, dar fiecare dintre noi poate face ceva prin propriul exemplu. Nu trebuie sa schimbam lumea, pentru nu se poate, dar mic cu mic se face mare…

 4. Dacă încerci să fii original scapi foarte, foarte uşor de chestia cu “modelul de urmat”. La ce ai nevoie de model? Creangă, Eminescu ş.a. au fost la vremea lor, dar nu se aplică azi.
  Dacă vrei modele… ţeapă. NU există.

 5. @G.C.M, din punctul de vedere al carierei, da, sunt sus, si cine vrea sa aiba o cariera asemanatoare ii poate lua ca exemplu, mai putin cand se prostitueaza la TV.
  @rusbianca, asta da, niciodata nu vei vedea la TV modele de urmat.
  @Bucur, daca tu alegi sa il urmezi pe el, e alegerea ta.
  @Pascu Adrian, da, ne puteam urma pe noi insine, numai sa nu facem greseli, care sa ne coste prea mult.
  @Stefanuta, inseamna ca noi suntem modelele noastre de urmat.

 6. Televiziunea nu poate fi condamnata. Un post TV este o afacere, nu apartine Statutului ca sa-i pese de oamenii care se uita la el. Fiind o afacere, ce cere Piata (oamenii) exact acelas lucru se ofera, ca altfel nu se vinde!
  E total gresita ideea ca posturile de la TV trebuie sa educe sau sa ofere vre-un fel de exemplu pozitiv. Tu esti propriul tau stapan care alegi ce doresti sa vezi la TV. Exemplele pozitive le ofera Educatia Scolara, ceea ce nu exista in Romania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s