In contra directiei de azi in cultura romana.


… De aici sa invatam marele adevar ca mediocritatile trebuiesc descurajate de la viata publica a unui popor, si cu cat poporul este mai incult, cu atat mai mult, fiindca tocmai atunci sunt primejdioase. Ceea ce are valoare se arata la prima sa infatisare in meritul sau si nu are trebuinta de indulgenta, caci nu este bun numai pentru noi si deocamdata, ci pentru toti si totdeauna.

Al doilea adevar, si cel mai insemnat, de care trebuie sa ne patrundem, este acesta: Forma fara fond nu numai ca nu aduce nici unu folos. dar este de-a dreptul stricacioasa, fiindca nimiceste un mijloc puternic de cultura. Si prin urmare vom zice: este mai bine sa nu facem o scoala deloc decat sa facem o scoala rea, mai bine sa nu facem o pinacoteca decat sa o facem lipsita de arta frumoasa […], mai bine sa nu facem deloc academii, cu sectiunile lor, cu sedinte solemne cu discursuri de receptiune cu analele pentru elaborate decat sa le facem toate acestea fara maturitatea stiintifica ce singura le da ratiunea de a fi.

Caci daca facem altfel, atunci producem un sir de forme ce sunt silite sa existe un timp mai mult sau mai putin lung fara fondul lor propriu. Insa in timpul in care o academie e osandita sa existe fara stiinta, o asoaciune fara spirit de societate, o pinacoteca fara arta si o scoala fara instructiune buna, in acest timp formele se discrediteaza cu totul in opinia publica si intarzie chiar fondul, ce, neatarnat de ele, s-ar putea produce in viitor si care atunci s-ar sfii sa se imbrace in vestamantul lor despretuit. […]

Caci fara cultura poate inca trai un popor cu nadejdea ca la momentul firesc al dezvoltarii sale se va ivi si acesta forma binefecatoare a vietei omenesti; dar cu o cultura falsa nu poate trai un popor, si daca staruieste in ea, atunci sa un exemplu mai mult pentru vechea lege a istoriei: ca in lupta inte civilizarea adevarata si intr-o natiune rezistena se nimiceste natiunea, dar niciudata adevarul.

Titu Maiorescu, In contra directiei de azi in cultura romana.

Mi s-a parut acest text reprezentativ pentru cultura pe care o are romania in ziua de astazi. Poate ar trebui sa invatam de la cei care au pus bazele aceste societati in care traim.

Advertisements

15 comments

 1. Pai, in momentul de fata ne indreptam spre nimicire, cum zicea si Titu Maiorescu.
  Cultura devine dependenta de media, iar media in general promoveaza incultura, parerea mea.

 2. In Romania nu prea mai e cultura. Daca am reusit sa punem un ungur drept ministru al Culturii, ce mai e de zis ?

  La noi e cu shaorma si cicalaca cichi cia ! Ce e aia cultura ?

 3. exista si multe persoane care nu merg cu valul, care au alte valori. sunt multi care inca citesc si apreciaza rafinamentul si calitatea, doar ca nu-i cunoastem deoarece nu vor sa fie cunoscuti.
  tare comentariul anterior a lui skykery :))

 4. @derscanu, in cea mai mare parte media genereaza incultura.
  @sujeturi gasim, numai sa gasimi si persoanele necesare sa le scrie. Pentru ca daca le gasim si nu facem nimic cu ele, degeaba le-am mai gasit.
  @REVICT, si daca il ignora ii ajuta cu ceva ? Asta inseamna ca multi merg pe concluzia ca, daca nu stiu nu ma raneste. Nu ? Trist.
  @alex grivei, multumesc pentru cele scrise.
  @Bogdan, pai ar tebui sa ii citim, pentru ca ne ajuta. Eu de exemplu la scoala am auzit despre acest titlu si despre cele scrise mai sus si pur si simplu mi s-a parut extrem de adevarat cele scrise de catre Titu Maiorescu. De aceea le-am impartit cu voi.
  @skykery, vom trai si vom vedea. De acum situatia nu se vede prea roz.
  @Dani, cultura, din pacate a reusit sa fuga. Numai unele persoane au auzit de ea si o intragesc. Restul cum ai spus si tu mai sus.
  @adriank, dar de ce nu vor sa fie cunoscuti ? De ce nu vor sa se afirme ? Pentru ca daca nu se afirma ei, se afirma taranii cu ceafa groasa si cu X5-ul in fata colibei. Mai bine sa se afirme intelectualii, decat cei enumarati mai sus.

 5. @skykery: eu nu cred ca o sa se schimbe nimic fiindca niciun candidat dupa parerea mea nu merita! Cine merita, cine are cunostinte, inteligenta, este un om integru nu intra in politica ! Asa ca mai bine nu cred ca o sa fie. Probabil o sa mai sape putin groapa pe care ne-au sapat-o toti din ’90 incoace

 6. Chiar pe Titu Maiorescu îl comentăm săptămâna aceasta la ora de romană! Nu îmi vine să cred cât e (în)evoluat societatea din zilele noastre!

  Diversitatea culturii e pe cale de dispariţie, iar fenomenul globalizării acaparează tot, inclusiv România.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s