Violenţa în şcoli.


Aţi observat şi voi cazul din Craiova în care 2 elevi au fost înjunghiaţi la aproximativ patru metrii de şcoală. Din păcate unul dintre ei a decedat. Ştiţi care a fost replica vinovatului ? “Asta e, l-am omorât! 10 ani pentru un prost! Din punctul meu de vedere, acea persoană care a spus aceste cuvinte pur şi simplu nu îşi da seamă că a omorât un om.

Şi acum să revenim la violenţa din şcoli. Peste tot, în toate şcolile din românia se produc acte de violenţă aproape zilnic. Nu e şcoală să scape. Dar de ce se întâmplă asta ? Bănuiesc că din diverse motive, care de care mai stupide, de la un schimb de replici se ajunge la bătăi în toată regula şi în cazul de faţă la omor. Educaţia din românia şi şcoala din românia este în declin major.

Din păcate nimeni nu face absolut nimic să stopeze acest lucru. Profesorii au mâinile legate, când este vorba despre aşa ceva. Dar ar putea fii o alternativă. Să se instaureze pază în şcoli pentru a evita pe viitor astfel de incidente. Iar unii vor spune că şi cu pază tot o să se întâmple acte de genul ăsta. Cred că dacă se plimbă câte 3 paznici prin incinta şcolii pe toată durată cursurilor, ar putea fi evitate aceste probleme.

Acum o să se spună că nu sunt fonduri pentru astfel de lucruri. Dar aş zice că merită orice bănuţ pentru ca elevii din ziua de astăzi, care şi aşa sunt praf să fie în siguranţă. Nu se vede că, elevii din ziua de astăzi sunt din ce în ce mai proşti ? Măcar să fie în siguranţă. Poate aşa vor avea chef de învăţat mai mult.

Din păcate violenţa îşi spune cuvântul la toate categoriile de vârstă, iar şi normal că elevii iau ca exemplu ceea ce văd şi ceea ce se întâmplă în jurul lor. Sau sunt într-un anturaj dubios, cum se întâmplă în românia de astăzi. Se formează grupuri şi grupuleţe, iar dacă e ceva imediat vine “intervenţia”.

Advertisements

11 comments

 1. Din pacate exista persoane din astea peste tot…pacat de acel baiat…17 ani si avea toata viata inainte :(…astfel de criminali ar trebui pedepsiti,nu cu multi ani de inchisoare pentru ca scapa usor parerea mea,ci in acelasi fel ca si victimele 😉 Acel idiot probabil se saturase de viata in libertate si vroia s-o afle pe cea a detinutilor…si daca primeste 10 ani tot e putin 😉

 2. De cele mai multe ori paznicul de la usa este un batranel trist care pentru 5 mil/ luna cat primeste normal ca-l doare-n p… oricum parerea mea ca in scolile din romania e oarecum liniste, fata de ce trafic de droguri si acte de violenta se intampla in alte tari. La noi cand moare vreunu injunghiat la 100 de metrii de scoala e mare tam tam, dar la altii cand unu mitraliaza zeci de elevi e ceva obisnuit; la noi traficul prin scoli inseamna tigari si maxim marijuana pe cand la altii se face treaba serioasa (http://www.libertatea.ro/stire/copii-de-noua-ani-exmatriculati-pentru-ca-vindeau-canabis-la-scoala-306495.html)

 3. Violenta in scoli este ceva grav si trebuie rezolvata cumva. Daca nu investim in viitor se va alege praful de noi. Iar viitor inseamna elevii si studentii.

 4. @Roxana, pai 10 ani se da pentru furt, aluia sa ii dea cel putin 30 de ani, ca nu o sa mai iasa om de acolo. Si o sa isi piarda mare parte din viata in puscarie. Ce sa-i faci, daca e prost.

  @adriank, dar eu nu ma refeream la un batranel trist care abea se tara. Ma refeream la 3 persoane de 2 pe 2 care daca ai facut o miscare sa nu iti mai trebuiasca nimic. Si oricum daca ne-am ars cu ciorba, suflam si in iaurt. Paza buna trece primejdia rea.

  @derscanu, ai dreptate. Daca va continua in acest mod, nu se va alege nimc de educatia din romania.

  @Pato Basil. Sa il ierte Dumnezeu.

 5. Violenta trebuie stopata in primul rand in cadrele mici . Ma refer la familie , anturaj . Iar apoi sa se schimbe , automat , si in scoli , viata , comunitate .
  @Roxana : nu cred ca cea mai potrivita pedeapsa ar fi moartea . El oricum nu ar fi inteles nimic , tanarul mort tot mort ramane , iar in continuare tot asta se va intampla . Niciun fel de schimbare . Scopul e schimbarea . Schimbare posibila prin educatie .
  Vinovatul , trebuie pedepsit , nu pentru ca nu ii pare rau pt ce a facut .. chiar daca e strigator la cer , socoteala asta nu e a noastra, ci ca sa inteleaga ceva .
  Ca nu se intelege nimic .. asta-i altceva .

 6. Ai si nu ai dreptate… adica da, nu ar fi rau sa fie in fiecare liceu (ca la scoli nu prea sunt problemele astea) unu-doi paznici (mai degraba genul bodyguarzi decat paznici), insa asta nu rezolva foarte multe, deoarece majoritatea violentelor (cum a fost si in cazul de la Craiova) se desfasoara in afara scolii, nu in incinta ei…

 7. @adina, in cele mai multe familii, nu sunt acte de violenta. Dar se pare ca mai sunt si unele exceptii din care reies niste tineri degenerati.

  @Bogdan Epureanu, pai se desfasoara in afara scolii, dar politia ce face. Politia daca stie ca unele licee sunt cu probleme, ar fi permanene acolo un echipaj de politie. Pentru orice eventualitate.

 8. Conteaza, cred eu, si educatia pe care fiecare copil o primeste in familie, scoala nu poate sa faca tot, sa pazeasca fiecare elev in parte. Din pacate dezinteresul e ceva generalizat in societatea romaneasca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s