Extinctia, amenintarea rasei umane. Cum se poate omul salva?


Din cercetarile facute pana acum reiese ca majoritatea speciilor care au fost rase de pe fata Pamantului au disparut ca urmare a extinctiei, fie ca a fost vorba despre schimabari climatice drastice, efectele impactului cu asteroizii sau alte cataclisme.

Si omul ar putea fi supus aceluiasi destin.
Recent, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, fizicianul britanic Stephen Hawking, spunea ca singura sansa de supravietuire a omului in fata extinctiei este sa abandoneze Terra si sa colonizeze spatiul cosmic.
Spre deosebire de alte specii care au disparut de-a lungul milioanelor de ani din cauza transformarii mediului inconjurator independent de felul in care isi duceau ele existenta, omul isi poate cauza singur extinctia prin armele nucleare sau biologice si in general prin modul distructiv in care traieste.
Pornind de la ipoteza ca extinctia este o amenintare una cat se poate de realista pentru om intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, iar Pamantul ar putea deveni la un moment dat un mediu ostil pentru rasa umana, iata cateva moduri prin care omul s-ar putea salva de la disparitie.

Crearea unei noi planete Pamant

Cea mai ambitioasa idee ar fi transformarea deliberata a unei planete inospitaliere intr-una in care omul si-ar putea duce existenta exact cum o face pe Terra. Acest proces, numit “terraformare” este cu mult peste posibilitatile noastre tehnologice actuale, dar ar putea fi o solutie intr-un viitor indepartat.

Primul pas ar fi eliberarea in atmosfera a gazelor de sera care sa atraga caldura Soarelui si sa duca rapid la o crestere a temperaturilor. In acest cazul terraformarii planetei Marte, de exemplu, cresterea temperaturilor de la suprafata ar fi necesara pentru vaporizarea calotelor polare. Aceasta ar duce in schimb la eliberarea de dioxid de carbon in atmosfera, ceea ce s-ar finaliza cu incalzirea intregii planete. Gheata s-ar topi, presiunea atmosferica ar creste si astfel s-ar putea produce apa. Ultimul pas si cu siguranta cel mai laborios ar fi plantarea de copaci care sa foloseasca dioxidul de carbon si sa elibereze oxigen, facand aerul respirabil.Viata in centrul Pamantului


La inceputul anilor ’30 a existat un plan de construire a unui turn de 35 de etaje in subteran pentru care era necesara o excavare la foarte mare adancime. Acest turn era vazut ca fiind o solutie in cazul cutremurelor din Japonia. Nu s-a realizat niciodata, dar extinderea vietii umane in subteran este o idee populara de foarte multa vreme.

Daca din cauza radiatiilor nucleare sau a exploziilor solare, suprafata Terrei ar putea deveni inospitaliera, atunci subteranul ar putea fi salvarea rasei umane. Problemele evidente ar fi lipsa luminii Soarelui, ventilatia, hrana si apa. La toate acestea s-ar adauga un aspect extrem de important si anume cel psihologic, senzatia de a fi prins sub pamant fiind una extrem de neplacuta pentru om. Prin urmare, aceasta nu ar putea fi decat o solutie temporara, cel putin asa cum omul vede problema in prezent.

Colonizarea oceanelor


O tehnologie numita conversia energiei termale a oceanelor foloseste diferentele de temperature dintre apele de suprafata si cele din adancuri pentru functionarea unui motor care ar putea produce energie reciclabila. Energia solara si eoliana ar putea fi de asemenea usor de obtinut. Tehnologia amintita anterior ar putea furniza si apa potabila. Colonizarea oceanelor ar insemna construirea unor orase plutitoare, partial sau chiar total scufundate.


Statiile spatiale

Daca mediul de pe planeta noastra ar deveni cu totul inospitalier si oamenii nu ar mai avea loc pe Terra, am putea sa ne uitam spre spatiul cosmic. Stanford Torus ar putea fi una dintre solutii. Este vorba despre o statie spatiala gandita pentru gazduirea permanenta a 10.000 pana la 140.000 de oameni. Inelul imens din structura ei ar stimula gravitatia in interiorul statiei folosind forta de centrifugare.

Energia ar veni de la Soare, iar materialele de constructive ar putea proveni de la asteroizi sau alte planete din vecinatate. Mai mult decat atat, creand astfel de spatii in afara Terrei, in mai multe locuri din spatiul cosmic, ar putea garanta supravietuirea speciei umane, chiar daca unul dintre aceste habitate ar fi distrus.Colonizarea satelitilor si a altor planeteO alta optiune in conditiile in care am fi fortati sa abandonam Pamantul este sa colonizam satelitii existenti, ca Luna, de exemplu, sa mergem pe alte planete sau chiar diversi asteroizi. Viata pe satelitii naturali ar fi posibila prin numeroasele resurse pe care le ofera acestia, cum ar fi mineralele. In plus, cantitati mari de apa inghetata au fost descoperite pe satelitii planetelor Saturn, Uranus sau Neptun. Acelasi lucru ar putea fi valabil si in cazul colonizarii planetelor.


Sursa o aveti aici.

Advertisements

5 comments

  1. din nou un articol foarte intereasant. Din pacate treaba cu popularea altor planete nu o cred posibila nici in urmatorii 2000 de ani, noi oamenii, din cate cred eu, nu am fost in stare nici pana pe luna sa ajungem, care e “la un pas de noi”, daramite Neptun sau alte planete care au gheata. Treaba cu supravietuirea sub pamant sau in ape iarasi e putin probabila deoarece din cate am auzit in cazul unei devieri a Pamantului(asta din cauza ciocnirii cu o alta planeta sau asteroid)acesta ori va fi indpartat ori apropiat de soare lucru ce va cauza inghetarea sau incalzirea dramatica a apelor si a pamantului.

  2. Mda… foarte interesant articolul, dar din pacate nici eu nu cred ca, in acest moment, ne sta in putere sa apelam la oricare din aceste variante… in viitor poate, dar deocamdata sigur nu.

  3. Evident ca in zilele noastre nu avem resursele necesare pentru a putea realiza asa ceva. Dar poate intr-un viitor indepartat cum ai spus si tu Bogdan, ar putea fi posibil. Depinde cat de mult va reusi sa evolueze si tehnologia.

  4. omul a facut ceea ce in limbajul meu se cheama laba… lucru manual… adica nici in fund nu l.a durut de consecinte. autodistrugerea a fost mai puternica decat autoconservarea… deci murim pe buna dreptate…

    tehnologia este destul de avansata trust me dar nimeni nu are vreun interes sa tina in viata 6 miliarde de guri… la dracu se duc resursele… e vast subiectul… oricum interesant post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s